Pest Siratófal - Magén István képzőművész kiállítása

mangen_slider
A kiállítás 2019. május 9-ig van nyitva. Megtekinthető hétfőtől csütörtökig 14:00-18:00, pénteken 9:00-14:00, vasárnap 14:00-18:00, szombaton zárva.
 
Szeretek számítógéppel festeni. Ez egyfajta másnyelvűség, más formakultúra, eltér az ecsettel, festékkel való építkezéstől. Távolodik tőle, ugyanakkor nem helyettesítheti, nem pótolhatja.
A számítógépes földrészen egy új világ épül, melynek képessége egyelőre felmérhetetlen. De felmérhetetlenek a hagyományos festészet képességei is. Mind a kettő az embert hívja segítségül, egyik sem enged álláspontja helyességéből. Én azt várom, amikor a kettő egyesüléséből remekművek születnek majd.
Apró értelmi egységek hullámoznak. A jövő kölcsönzi báját a vers. zene, képzőművészet elvont képletében. Homérosz eposzainak soraiból megsejthetjük a korábbi költészet létezését. A digitális művészet jelentkezése éjszakákon át való töprengéssel és fáradtsággal biztosítja az átültetést a jövőbe, és azt a hangulati többletet, amit a mesterséges és a természetes intelligencia találkozása nyújt.
Az ember gyakran kénytelen elhárítani magától azt a megtiszteltetést, hogy istennek nézzék. A Biblia szerint ez ugyanúgy bűn, mint Isten létét megtagadni.
Kétségtelenül elragadtatott vagyok. A gépben benne van a csoda. Mentőövvel látja el az emberiséget. Ez a mentőöv egyfajta számadás önmagunkkal, hősmonda, és felelősségérzet. Igényli az ősi tudatot, a csillogást, mely továbbra is ontja pazar fényét.
A görög istenek egészen más okból szövetkeztek, mint a zsidó-keresztények Egyistenei. Jelképes jelentőséggel fejet hajtunk a múlt előtt és a jövő előtt.