Vérvád, hisztéria, népítélet Magyarországon

pelle_konyvbemutato_slider

Vérvád, hisztéria, népítélet Magyarországon 1945-ben és 1946-ban Magyarországon - könyvbemutató

Pelle János Vérvád, hisztéria, népítélet Magyarországon 1945-ben és 1946-ban című, a könyvhétre megjelenő könyve apropóján Pelle János és Surányi András beszélgetnek a Csányi5-ben.

Arról, hogy mi történt a holokauszt alatt, többé-kevésbé tudunk. De arról, hogy miért történt az, ami történt, sokkal bizonytalanabb a tudásunk. Ezért fontos feltárni és elemezni mindazt, amit a munkaszolgálatból megszökött, vagy a táborokból visszatért zsidók átéltek Kelet-Európában.
Miután véget ért a második világháború, a fasiszta szervezeteket betiltották, a zsidókat diszkrimináló törvényeket eltörölték. Mégis fellángolt a vérvádas gyűlölet, amiben a még mindig érezhető lélekmérgezésen, meg a súlyos politikai és gazdasági válságon kívül szerepet játszott a hatalomra törő kommunista párt burkoltan antiszemita politikája is. Magyarországon a politikai rendőrség provokációi nagyban hozzájárultak a helyzet elmérgesedéséhez, pogromhoz és egy szörnyű, kettős lincseléshez vezettek. Minderről évtizedeken át nem lehetett beszélni, mert a párt titkolta szennyes múltját, de azért sem, mert ártott volna a magyar nemzet „önbecsülésének”. Pelle János az 1990-es rendszerváltás óta foglalkozik a témával, tömérdek új forrást tárt fel, közreműködött két dokumentumfilm készítésében is. Megjelenés előtt álló könyvében először elemzi a sokkoló tényeket, és vizsgálja zavaros hátterüket.

A program ingyenes.
A programváltozás jogát fenntartjuk.