Zsidó különlegességek

A teljes előadássorozatra (11 alkalom) szóló bérlet ára 6600.- Ft.
Az egy alkalomra szóló jegy ára 900.- Ft.
Diákigazolvánnyal az előadás látogatása ingyenes!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Időpontok, címek és szövegek:


2. 2019. február 27. szerda 18:00
Amritha Sher Gil
Egy félig Gottesmann-lány, egy beregszászi zsidó családból. Ő a világon a leghíresebb magyar festő, akiről Magyarországon gyakorlatilag senki semmit nem tud, pedig kilenc éves koráig itt élt, magyar volt az anyanyelve és egy magyar orvostanhallgatóhoz ment férjhez. Ő India leghíresebb festőnője, Chagall-lal és Modiglianival emlegetik együtt.


3. 2019. március 28. csütörtök 18:00
Gracia Mendes Nasi
Ő az „Úrnő”, az a zsidó nő, aki legtöbbre vitte a középkorban. Nem túl vagyonos kereskedőcsalád lányaként kezdte a pályáját, aztán bankárként királyokkal, császárral, pápával, szultánnal üzletelt, képes volt egy menedékhálózatot kiépíteni és ami legfőbb, ő volt az egyetlen zsidó a középkorban, aki meghátrálásra tudta kényszeríteni a pápát és hajszál híján sikerült újraalapítania Izraelt. A magyar történelemre is nagy hatással volt, mint II. Lajos özvegyének, Habsburg Máriának a legjobb barátnője. Fantasztikus személyiség, gyönyörű nő, tragikus sors.


4. 2019. április 18. csütörtök 18:00
Kaczér Illés
Egy elfelejtett (izraeli) magyar zsidó író, aki mindig rosszkor volt rossz helyen. Amikor határon-túli volt, akkor mint zsidót nem kapta fel a hazai közvélemény, amikor modernista volt, akkor pont a nemzeti dobot verték Magyarországon.


5. 2019. május 23. csütörtök 18:00
Silberstein rabbi
Váci sírjához a mai napig ezrek zarándokolnak a világ minden részéről. Ő alapította tanítványaival az izraeli Petah Tikva várost.

6. 2019. június 6. csütörtök 18:00
Hatam Szófér
A leghíresebb magyar rabbi (konzervatív volt), akinek a pozsonyi sírjára egy villamosvonalat építettek. Tanítványai hozták létre a Mea Searimot Jeruzsálemben.


7. 2019. szeptember 12. csütörtök 18:00
Teitelbaum rabbi
Talán ő az egyetlen a nagy magyar rabbik közül, akiről a szélesebb közvélemény is hallott már. Fantasztikus történetek fűződnek hozzá. Vele kapcsolatban a magyar haszidizmusról is szót ejtünk.


8. 2019. október 3. csütörtök 18:00
Zsidó (ál)messiások
A leghíresebb álmessiás természetesen Sabatáj Cvi és Frank. Sabatáj Cvi kapcsán beszélünk Bogdán Hmelnyickijről és Kemál Atatürkről is.


9. 2019. október 31. csütörtök 18:00
Zsidó gengszterek Amerikában
Kevesen tudják, hogy nemcsak Al Capone és más, olasz származású szegénylegények gengszterkedtek Amerikában, hanem például a híres havannai gengszterkongresszust éppen zsidók szervezték.