Rólunk

csanyi_vagott


A Csányi utca 5. egy körfolyosós ház, melynek udvarát üvegtetővel fedték le. Az udvarból így átrium lett, rendezvénytér. Amíg az emeleten korhűen berendezett lakásokba, szobákba, műhelybe lépve, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár megtekintésével a zsidó múlttal ismerkedhetünk meg, addig az átriumban a ma élő és virágzó budapesti zsidó kultúrába csöppenhetünk. Képzőművészet, zene, irodalom, gasztronómia költözik az egykori udvarra. Délelőttönként pedig diákokat várunk, akik a történeti tár megtekintése után rendhagyó történelemórákon, sétákon vehetnek részt.

 

Az épület története

Az  épület története is része Belső-Erzsébetváros történetének. Zárt-sorú beépítésben álló, U alaprajzú, alápincézett, egyemeletes, nyeregtetős, historizáló stílusú épület. Főlépcsőháza és cselédlépcsője az udvari szárny elején, illetve végén voltak találhatók.

A telekre 1872-ben Klein H. János tervei alapján emeltek földszintes lakóépületet, az építtető Fodor István volt. Az épület tulajdonosa 1882-ben Fodor István és Fodor Leó Gyula voltak, 1885-86-ban már csak Fodor Gyula Leó. A földszintes házra 1887-ben Phillip János tervei alapján építettek emeletet, az építtetők Winkelhoffer Mátyás és neje, Kovács Júlia voltak. Az épület ekkor kaphatta ma látható homlokzatát is. 1896-ban a házat Robitsek József szűcsmester és felesége vásárolta meg.

Az új tulajdonosok 1907-ben az egyik utcai szoba műhellyé való átalakítására kértek engedélyt, majd 1909-ben az udvaron toldalék épületet emeltek. 1918-ban az udvari műhelyhez újabb részt építettek, melynek terveit Dávid János és fia építőmesterek készítették. 1946-ban az épület Robitsek József fia tulajdonában volt, ekkor a Radar Cipőgyár kért engedélyt présgép, varrógép és tisztítógép felállítására. Az épület udvarán és földszintjén a kiürítés előtt szórakozóhely működött.

Erzsébetváros Képviselő-testülete 742/2013. évi határozatában döntött  egy zsidó helytörténeti múzeum létrehozásáról. Helyéül a Csányi utcában található 9/2009 OKM rendelettel műemlékké nyilvánított (műemléki törzsszáma: 16265) épületet jelölte ki. Az egyedi védelem mellett az épület helyi területi védelmet is élvez, mivel a világörökségi terület pufferzónájában áll.